De grootste vliegtuigen
ter wereld

Meer dan een eeuw nadat de gebroeders Wright het eerste succesvolle vliegtuig hebben gebouwd, is de mens nog steeds volop bezig om de ultieme vliegmachine te bouwen. Of het nu gaat om snelheid, duurzaamheid of grootte: de ontwikkeling gaat door.
 

Download de infographic

Cargo:
De Antonov 225

Met een lengte van 84 meter en een spanwijdte van 88,4 meter is de Antonov An-225 het allergrootste vliegtuig ter wereld. ‘Mrija’ (droom), zoals het vliegtuig ook wel wordt genoemd, maakte zijn eerste vlucht op 21 december 1988. Sindsdien blijft hij onaangetast het grootste vrachtvliegtuig ter wereld. Oorspronkelijk werd de AN-225 ontworpen om de Russische spaceshuttle de ‘Boeran’ te transporteren. Vandaag de dag vliegt het enige exemplaar van de AN-225 de hele wereld over, om militaire cargo en medische spullen te vervoeren.

Helaas is het vliegtuig op 24 februari 2022 verwoest door een Russisch bombardement. De Oekraïense regering heeft laten weten dat zij het toestel in de toekomst willen herbouwen.
 

Passagiersvliegtuig:
Airbus A380

‘s Werelds grootste passagiersvliegtuig is de Airbus A380. Met een spanwijdte van 79,75 meter en een lengte van 72,72 meter kan dit vliegtuig zo’n 850 passagiers meenemen. Om deze hoeveelheid plaats te creëren, bestaat de Airbus A380 uit twee verdiepingen. Deze dubbeldekker onder de vliegtoestellen maakte zijn eerste testvlucht op 27 april 2005. Twee jaar later werd het toestel commercieel gedoopt tijdens een vlucht van Singapore Airlines tussen Singapore en Sydney.
 

Prive Jet:
747-8i Boeing Business Jet

De 747-8i Boeing Business Jet is de grootste privéjet die in actieve dienst is. De jumbojet heeft een spanwijdte van 68,5 meter en een lengte van 76,4 meter. Het vliegtuig wordt vooral gebruikt door wereldleiders uit het Midden Oosten. Ook de presidentiële vloot van Amerika wordt in 2024 vervangen door twee 747-8i Business Jets.
 

Vliegtuigen in de ruimtevaart:
Stratolaunch & Virgin Galactic

De Stratolaunch Carrier is met een spanwijdte van 177 meter het breedste vliegtuig ter wereld. Het vliegtuig is ontwikkeld om op een eenvoudige en betrouwbare wijze raketten in een baan om de aarde te brengen. Hierdoor zullen de raketten minder hinder van het weer ondervinden dan raketten die van de grond gelanceerd worden. In 2019 maakte het vliegtuig, dat geproduceerd werd door Scaled Composites, haar eerste testvlucht. Afgelopen april maakte het de Stratolaunch Carrier haar tweede testvlucht.

De verschillen tussen de grootste vliegtuigen ter wereld in één oogopslag?
Download de infographic

Een carrière in de aerospace?

TT-Engineering heeft meer dan 30 jaar ervaring als werktuigbouwkundig ingenieursbureau in diverse branches, waaronder ook in de aerospace. Al die jaren hebben wij in goede en moeilijkere jaren goed ingespeeld op de veranderende omstandigheden, door toekomstgericht te investeren in onze engineers. Wij geloven namelijk dat door in hen te investeren, wij niet alleen ontwikkeling bij henzelf mogelijk maken, maar ook bij onze opdrachtgevers en uiteindelijk in de hele technische branche.

Kopje koffie en een vrijblijvend gesprek?

Werken aan een sonde die naar Jupiter gaat

Lees meer ›

Ontwerpen van een windtunnel

Lees meer ›

Afstuderen in de luchtvaartechniek

Lees meer ›

Ontwikkeling JUICE-sonde

Lees meer ›

Ontwikkeling deuren F-35

Lees meer ›

Openstaande vacatures

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe ‘knappe koppen’ om projectmatig in te zetten bij uitdagende projecten in de luchtvaarttechniek en ruimtevaarttechniek. Hiernaast zie je vacatures die wellicht interessant voor je zijn. Uiteraard staan wij ook altijd open voor een verkennend gesprek.

Alle vacatures
Regio Enschede
Vacature
Tekenaar
Aerospace, Automotive, Machinebouw, Food Machinery, Energietechniek en Scheepsbouw
Zwolle
Vacature
Engineer
Aerospace, Automotive, Machinebouw, Food Machinery en Scheepsbouw
Enschede
Vacature
Engineer
Aerospace, Automotive, Machinebouw, Food Machinery en Scheepsbouw
Regio Enschede
Vacature
Mechanical Engineer
Aerospace, Automotive, Machinebouw, Food Machinery en Scheepsbouw
Regio Zwolle
Vacature
Mechanical Engineer
Aerospace, Automotive, Machinebouw, Food Machinery en Scheepsbouw
Regio Zwolle
Vacature
Engineering Traineeship
Aerospace, Automotive, Machinebouw, Food Machinery en Scheepsbouw