Goede Doelen uitje 2024

Elk jaar organiseren wij een Goede doelen uitje: als collega’s zetten wij ons een middag lang vrijwillig in voor een hulpbehoevende persoon, groep of omgeving. Dit jaar hebben onze collega’s in Enschede de tuin opgeknapt van een vrouw die dit zelf niet meer kan doen. De collega’s in Zwolle zijn aan de slag gegaan voor Kinderboerderij Wezenlanden.

ENSCHEDE

Alles wat aandacht krijgt, snoeit

Onze collega’s van vestiging Enschede hebben een inwoonster van Enschede geholpen met het bijwerken van haar achtertuin. Met het oog op haar privacy en veiligheid, wordt zij hierna ‘hulpvrager’ genoemd en zijn er geen foto’s van het Goede Doelen uitje in Enschede. De hulpvrager in kwestie heeft een psychose gehad en is daardoor niet zelf in staat om huis en haard op te knappen. Hulp van buitenaf is dan erg welkom. Na een lekkere lunch op kantoor werd ons team bij het huis van de hulpvrager opgevangen door Daniël: onze contactpersoon van Stichting Present, die het vrijwilligerswerk voor ons gefaciliteerd heeft. Na een korte uitleg van de hulpvrager kon het werk beginnen.

Onze vestigingsmanager Emile waagde zich aan het grote werk en heeft enkele struiken en boompjes gekortwiekt. Thijs, Job en Dennis stroken de mouwen op om een overwoekerd terras onder handen te nemen. Onder de klimop die zij verwijderden, ontdekten zij een hele tuinset! Daniël (van Stichting Present) en Martijn hielden zich bezig met het trimmen van de klimop en braamstruiken in de perkjes. Met het heerlijke weer erbij schoot het werk aardig op, maar moest er op zijn tijd met een verkoelend drankje ook even rust genomen worden. Toen dit allemaal klaar was, hebben Dennis en Thijs nog klimop verwijderd die tegen de woning aangroeide. De rest pakte het onkruid tussen de bestrating aan. Als laatste heeft Job de tegels nog mooi aangeveegd. Job bleek zo’n fanatieke veger, dat dit het leven van de bezem van de bewoonster kostte. Deze hebben wij de maandag erna netjes vervangen.

Toen al het harde werk klaar was, werd de gebruikelijke vrijdagmiddagborrel ingezet. Dit keer bij Emile in de achtertuin, aangezien zij daar al in de buurt waren. Lekker in de zon werd ons team goed voorzien van hapjes en drankjes.

ZWOLLE

Bezige bijtjes tussen de geitjes

In Zwolle zijn onze collega’s op maar liefst 1 km hemelsbreed van ons kantoor, aan de slag gegaan voor Kinderboerderij Wezenlanden. Echt een thuiswedstrijd dus! Samen hebben zij een bijenstal gebouwd. Dit was nog een hele puzzel, want tijdens de uitleg bleek het beginpunt: een zeer grove schets, een set materialen en een ‘soortgelijke’ afdak op het terrein. Door scherpe vragen te stellen kregen zij duidelijkheid over het einddoel: een afdakje van 3,6 meter breed, die precies tussen twee bomen in moest komen te staan, met een aflopend dak, waarbij de lage kant van het dak de achterkant was. Vanwege de veiligheid moest de voorkant van het afdakje van de kinderboerderij af wijzen en moest er gaas gespannen worden. Verder moesten er planken aan de achterzijde komen, voor educatief materiaal en een insectenhotel. Het materiaal zou op maat gezaagd zijn, om het ons makkelijker te maken.

Stap één was het inventariseren van de materialen en het inmeten van de bouwplaats. Ondertussen deden andere collega’s inspiratie op bij het reeds bestaande afdakje. Daar ontdekten zij dat de aanwezige materialen niet helemaal overeenkwamen met die van het bestaande afdakje. Daarnaast was er een dakplaat tekort, waardoor zij niet op een breedte van 3,6 meter uitkwamen. Na wat schuiven en herschikken, bleek er een plaat verscholen te zijn achter een andere plaat. Mysterie opgelost! Nu konden de palen gepositioneerd, de grond geboord en de palen geplaatst worden. De palen moesten nog wel afgezaagd worden, omdat het terrein afliep en de achterkant lager dan de voorkant moest zijn.

Hierna is het team bezig gegaan met het frame voor het dak. Dit proces werd tweemaal onderbroken. Een keer omdat de imkers de bijenkasten onder handen moesten nemen om zwermen te voorkomen. En de andere keer nadat het team het frame prachtig gemonteerd had. Bij een poging om het frame op te tillen, viel het volledig uit elkaar, omdat de schroeven niet lang genoeg bleken. Martin en Johan gingen naar de bouwmarkt, terwijl de rest lekker van de zon genoot. De middag ging snel voorbij en zonder verdere onderbrekingen, is er in de laatste twee uur veel gedaan. Voor de bijenstal moesten een paar dwarsbalken ook op maat en schuin afgezaagd worden. Wat een onmogelijke taak leek, fikste Arco ‘uit de losse pols’ met ondersteuning van Rik. Dat was indrukwekkend!

Aan het einde van de middag stond er een stevige, netjes afgewerkte bijenstal. Hierna zijn zij richting kantoor gegaan, waar een heerlijk buffet klaar stond. Het Goede Doelen uitje werd afgesloten met lekker eten en leuke verhalen.

Eind goed, al goed!

'S-HERTOGENBOSCH

Zwervend op zoek naar afval

Onze collega’s in ‘s-Hertogenbosch hebben zich dit jaar ingezet voor het opruimen van hun stad. Met bijna het hele team zijn wij zwerfafval gaan prikken op de Maaspoort. Gemeentewerf Maashoeve heeft hen voorzien van prikstokken, vuilniszakken en veiligheidshesjes.

Lees meer