WERKEN MET
INVENTOR

Om als Engineer jouw werk te kunnen doen, is een CAD-pakket noodzakelijk. Elke engineer heeft een pakket waar die het beste mee overweg kan. Inventor is een populaire optie binnen ons engineeringsteam.

Wat is Inventor?

Inventor is een CAD-programma, dat is ontwikkeld door Autodesk, waarmee 3d-modellen ontworpen en gesimuleerd kunnen worden. Inventor lijkt erg veel op AutoCAD, echter is het bij Inventor mogelijk een ontwerp te maken en daarbij verschillende parameters op te laten. Een onmisbaar element in een Inventor ontwerp zijn de Parts.

Een part wordt ontworpen door het eerst te schetsen, oftewel te tekenen in Inventor. Als deze schets gereed is, kun je in Inventor de juiste afmetingen toepassen. Het getekende Part zal zich automatisch aanpassen aan de ingevoerde afmetingen. Als alle Parts zijn getekend, worden ze samengevoegd tot een Assembly (samenstelling). De engineer kan dan precies zien hoe alle Parts op elkaar aansluiten en eventuele aanpassingen toepassen.

Het verschil tussen Inventor en SOLIDWORKS

Naast Inventor is SOLIDWORKS ook een erg populair modelleringspakket onder onze engineers. Met beide pakketten bereik je eigenlijk hetzelfde resultaat, alleen zit er een verschil in de omgang. Om de vergelijking wat simpeler te maken vertelde legt onze engineer Ramón het uit via deze vergelijking:

“Zie het als een Volkswagen Golf en een Renault Mégane. Allebei ongeveer vergelijkbare auto’s, maar toch totaal verschillend en met andere kenmerken. Het is heel persoonlijk welke je het fijnste vindt”.

Tips & Tricks voor het werken met Inventor

Als beginnende engineer kan het best overweldigend zijn als je Inventor voor het eerst opstart. Onze engineers hebben daarom drie handige tips voor engineers die starten met Inventor

• Neem je tijd om te leren waar alle knoppen en functies zitten.
• Let goed op de positionering van je model.
• Probeer in de sketcher niet te veel lijnen over elkaar heen te zetten.

Wat kost Inventor?

Wij zijn als TT-Engineering geen leverancier van Inventor, echter zijn er diverse leveranciers die Inventor aanbieden. Iets waar wij als organisatie willen benadrukken is dat het gebruik van illegale versies van Inventor en andere tekenpakketten verboden is. Dit kan je een grote boete opleveren en dat zou natuurlijk zonde zijn. Om als student al ervaring op te doen met Inventor kun je gebruik maken van een Demo versie.