Jouw eigen ontwikkeling mogelijk maken.

Hoe dan?!

Als je nog studeert kan richting geven aan jouw carrière best groot lijken. Hoe pak je dat aan? Hoe zorg je ervoor dat je over 5 jaar staat waar je wilt staan? Waar begin je? Deze vragen begrijp ik (Wouter Nijhuis) heel goed. Want wie zegt dat je nu al moet weten waar jij over 5 jaar wilt staan? Soms ontdek je pas wat je wilt als het op je pad komt. Daarom geef ik je in deze blog 4 tips om zoveel mogelijk ervaringen op jouw pad te brengen. Als je dat bereikt, ontdek je steeds beter wat écht bij jou past!

Kies bewust tijdens je studie

Tijdens jouw studie werktuigbouwkunde ben je al bezig met het opbouwen van een CV voor ‘later’. Dit doe je niet alleen met tussentijdse stages, maar ook door jouw keuzes voor minors en jouw afstudeerstage. Je kunt jouw werkervaring tijdens de studie dus al heel goed afstemmen op jouw wensen voor later. Stel, je wilt als Mechanical Engineer aan het werk in de machinebouw. Je zou dan kunnen proberen om een stage te vinden bij een machinebouwer, waar je onderzoek doet naar een proces. Aansluitend zou je een minor gericht op productietechnieken kunnen volgen. Vervolgens studeer je af bij een andere machinebouwer, waar je (een onderdeel van) een machine (her)ontwerpt. Daarnaast zijn er diverse bedrijven die werkzaamheden hebben liggen die minder prioriteit hebben, maar wel wenselijk zijn om gedaan te krijgen. Een bijbaan is dé manier om al tijdens jouw studie, relevante werkervaring op te doen.

Volg een traineeship

Wil jij je, als Junior Engineer, in een korte periode ontwikkelen tot een ‘volledige’ engineer? Dan is een traineeship een mooie manier om hier gestructureerd, grote stappen in te maken. De arbeidsmarkt vraagt om engineers die niet alleen technische kwaliteiten (hard skills) hebben, maar ook sociaal en communicatief vaardig zijn (soft skills). Een volledige engineer dus. Als trainee werk je aan jouw flexibiliteit en jouw adaptief vermogen, door projectmatig te werken. Door het werken aan verschillende projecten voor verschillende afdelingen en opdrachtgevers in de werktuigbouwkunde doe je in een korte tijd veel werkervaring op en bouw je dus ook aan een breed CV. Daarnaast volg je met regelmaat trainingen, workshops en cursussen die jou helpen om je zowel op technisch vlak als op sociaal vlak verder te ontwikkelen.

Werk projectmatig

Na het volgen van een traineeship kun je nog steeds projectmatig blijven werken. Door aan verschillende projecten te werken, kom je in aanraking met een diversiteit aan werkprocessen en procedures. Deze kennis kun je dan bij een volgend project goed gebruiken. Waar je als ‘vaste kracht’ van een bedrijf het risico loopt om in een bepaald denkpatroon of procedure te blijven hangen, heb je als Project Engineer jouw kennis van voorgaande projecten en daarmee een frisse blik bij elke nieuwe opdracht.

Word specialist of generalist

Wil je na jouw vliegende start verder de diepte in om je te specialiseren of ontwikkel jij je liever in de breedte als generalist? Als specialist weet je veel over een specifiek onderwerp, waar de generalist een duizendpoot is en van alles wel iets weet. Generalisten zie je vaak in managementfuncties. Zij kunnen meedenken over diverse zaken en kunnen met hun brede kennis vaak linken leggen en ideeën geven die specialisten niet snel bedenken. Specialisten daarentegen hebben de kracht om een idee uit te werken tot een innovatie binnen hun specialiteit. Allebei zijn ze nodig om ontwikkeling in de technische sector waar te maken. Aan jou de keus welke kant jij op wilt groeien!

Zoals ik al zei, is dit niet een keus waar je van de ene dag op de andere op kan komen. Volg je bovenstaande 4 tips, dan help je jezelf om te ontdekken waar jouw passie en jouw kwaliteit ligt. In dit proces helpt het als je kunt sparren met een Job Coach. Bij TT-Engineering vervullen zowel Recruiters, zoals ik, als Accountmanagers deze rol. Wij maken graag ontwikkeling mogelijk in de technische sector en wij weten dat investeren in de ontwikkeling van onze engineers daar de beste manier voor is.

 

Benieuwd geworden naar hoe jij jouw ontwikkeling in de werktuigbouwkunde bij TT-Engineering mogelijk kunt maken?

Kom in contact met mij door te bellen of te whatsappen naar 06 26 92 7636, of stuur mij een e-mail op w.nijhuis@tt-engineering.nl.