Het is niet nieuw: de arbeidsmarkt staat flink onder druk. Vooral als het gaat om werktuigbouwkundig talent. Ondanks de grote terugval in de automotive industrie en de aerospace engineering begin 2020. Keus te over voor hen die op zoek zijn. Als er dan zoveel mogelijkheden zijn, wat bepaalt dan jouw uiteindelijke keus voor een werkgever? Wij zien dat de verwachtingen van arbeidsvoorwaarden erg veranderd zijn in afgelopen jaren. Niet gek, want er zijn organisaties die bijvoorbeeld bijzonder hoge salarissen bieden. De vraag is: kun je alles hebben?
Ik (Karen Mendes Visscher) heb eens gelezen dat elke generatie reageert op de vorige generatie. Soms volgen we netjes in de voetsporen van onze ouders en soms doen we ons best om het tegenovergestelde te bereiken. Zo leefden onze grootouders volgens het uitgestippelde stramien: ‘gewoon de zaak van pa overnemen’, ‘huisje, boompje, beestje’ en ‘vrouwen blijven thuis voor de kinderen’. De generatie daaropvolgend protesteerde daartegen. Vrouwen maakten carrière en zonen namen de zaak van pa niet over, maar kozen een eigen vak. Het motto dat zij doorgaven: ‘Je kunt alles worden wat je wilt’. Helaas met het neveneffect dat millenials leven met de illusie dat alles wat je hartje begeert tegelijkertijd mogelijk is (en eigenlijk moet zijn). We moeten alles kunnen:
Deze gedachtegang lijkt ook door te werken als het gaat om sollicitaties. Werkgevers zijn vaak op zoek naar ‘een schaap met vijf poten’. En werknemers lijken steeds vaker op zoek te zijn naar een eenhoorn als werkgever. “Doe mij maar een (bijzonder) hoog salaris, de best mogelijke arbeidsvoorwaarden, het max aantal vakantiedagen, maximaal 32 uur per week werken, opleidingsmogelijkheden die proactief aangeboden worden, werken aan de meest innovatieve projecten, duidelijke (en makkelijk te behalen) doorgroeimogelijkheden, binnen een straal van 20 kilometer van mijn woonplek, een leuk team en een goede werksfeer.” Maar is dit complete pakket überhaupt mogelijk?
Is het mogelijk om alles tegelijkertijd te moeten en moet je alles tegelijkertijd willen?
Om nogmaals de parallel te trekken: vooral onder jongere generaties komen psychische klachten steeds vaker voor. Wat gebeurt er als je niet alles tegelijkertijd kunt waarmaken? Je krijgt het onterechte gevoel van falen. Niet voor niets noemde ik deze ideaalbeelden eerder al een illusie. Alles tegelijkertijd en zo snel mogelijk hebben, is niet mogelijk. Hier geldt de wet van oorzaak en gevolg: als je ergens voor kiest, kies je automatisch ook ergens niet voor. Dit neemt niet weg dat er wél veel mogelijkheden zijn. De kunst is alleen om bewuste keuzes te maken binnen die mogelijkheden. Weten wat je écht belangrijk vindt, is daarbij de sleutel.
Voor werkgevers is het daarin zaak om duidelijke verwachtingen te scheppen en eerlijk te zijn over wat zij wel én niet bieden. En om dus geen eenhoorn te fabriceren. Zo biedt TT-Engineering misschien niet het hoogste salaris in de markt. Maar goede prestaties worden wel beloond met doorgroeimogelijkheden en stijging in salaris. Onze duidelijke functie- en salarisschaal en onze persoonlijke begeleiding helpen daarbij. Wij bieden veel en goede opleidingsmogelijkheden en een ruim, maar niet het meest uitgebreide, pakket aan vakantiedagen. Verder ligt onze focus bij het creëren van een goede band onder collega’s en een leuke werksfeer op onze tekenkamers. Wij vinden dat belangrijk, omdat wij willen samenwerken als een goed geoliede machine. Duidelijkheid en eerlijkheid vinden wij belangrijk in het sollicitatieproces.
Hoge salarissen zijn een dingetje in de huidige markt. Ze stijgen soms net zo fascinerend snel als de prijzen in de huidige woningmarkt. Niet verrassend, want waar schaarste is, is rek. Tegelijkertijd merken wij ook dat een leuk team en een goede werksfeer steeds vaker actief worden uitgevraagd door sollicitanten. En dat is nu juist waar wij bij TT-Engineering in uitblinken. Daar zijn we trots op. Want zeg nu zelf: wat is honderd euro extra op de bankrekening nu waard, als je elke week met een steen in je maag naar het werk gaat?