Als recruiter ben ik (Wouter Nijhuis) regelmatig aanwezig bij carrièredagen en vaak merk ik dan dat er negatief gedacht wordt over detachering. De agressieve en/of onpersoonlijke benadering van de recruiter of accountmanager is vaak de reden voor de afkeer. Begrijpelijk, want ik word zelf ook het liefst op een persoonlijke en vriendelijke manier aangesproken.
Daarnaast hebben professionals vaak de overtuiging dat je overal maar naar toe wordt gestuurd om te werken, zonder dat dit met jou wordt overlegd. Uit persoonlijke ervaring weet ik dat de wensen en eisen van een medewerker juist op de eerste plaats moeten komen. Los van het feit dat het voor jou als medewerker belangrijk is om iets te doen waar je energie van krijgt, plukken een werkgever en opdrachtgever geen vruchten van een medewerker die niet op zijn plek zit. Ook de contractvorm, het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden staan nog wel eens ter discussie. Er lijkt hier veel onduidelijkheid en misverstanden over te zijn. Laten we de aannames en vooroordelen voor nu achter ons laten en bekijken wat detacheren daadwerkelijk is en wat volgens mij de voordelen kunnen zijn.
Detachering is het uitlenen van werknemers aan een derde partij. Voor veel mensen is het verschil tussen een detacheringsbureau en een uitzendbureau onduidelijk geworden. Zij verschillen in het feit dat een detacheerder mensen alleen in eigen dienst heeft en een uitzendbureau zowel mensen in dienst heeft als mensen die tijdelijk worden uitgezonden. Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke verschillen. Zo heb je als werknemer van een detacheringsbureau een opzegtermijn in jouw contract. Jij kunt daardoor niet zomaar ontslagen worden en hebt dus meer baanzekerheid dan een uitzendkracht. Een uitzendkracht krijgt per uur uitbetaald en als gedetacheerde ontvang je een vast maandsalaris. Als je in dienst bent bij een bedrijf heb je deze zekerheden natuurlijk ook. Dus waarom zou je dan toch kiezen voor het werken bij een detacheringsbureau?
Het grootste voordeel wat ik kan noemen is dat je toegang hebt tot een groot netwerk van opdrachtgevers, collega-engineers en een grote diversiteit aan uitdagingen, die jouw professionele ontwikkeling ondersteunen. Als je het dus fijn vindt om aan verschillende projecten te werken in diverse branches, dan biedt een detacheringsbureau je daar veel kansen voor. Ook ziet het sollicitatietraject er vaak net iets anders uit. Via de detacheerder word je voorgesteld voor een mooi project, die aansluit bij jouw competenties en ambities. In feite hoef je alleen nog kennis te maken. Detachering geeft je ook veel flexibiliteit in het switchen tussen werkplekken. Zit je na het starten bij een bedrijf toch niet helemaal op je plek, dan is het makkelijker om te wisselen naar een nieuw project. Hiermee kun je ook snel en veel werkervaring opdoen.
Door deze flexibiliteit en de mogelijkheid om af te wisselen, hoef jij je dus ook niet persé vast te leggen in een bepaalde richting of binnen een bepaalde organisatie. Werken bij een detacheerder betekent ook dat je goed moet kunnen schakelen tussen verschillende branches en opdrachtgevers met verschillende bedrijfsculturen, waarin je binnen diverse teams samenwerkt. Daarom faciliteren detacheringsbureaus ook jouw ontwikkeling als professional, door middel van (loopbaan)begeleiding en advies. Wanneer blijkt dat je vaardigheden mist of verder wilt ontwikkelen, dan kan het detacheringsbureau dit faciliteren. Hierdoor kun jij je zowel in de diepte als in de breedte verder ontwikkelen en eenvoudig jouw ambities volgen.
Vanuit de schoolbanken bij een bedrijf blijven werken tot aan jouw pensioen is niet meer van deze tijd. Iedereen, van junior engineer tot en met senior engineer, zoekt afwisseling en ontwikkeling, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Een detacheringsbureau biedt jou dezelfde zekerheid als een ‘normaal’ bedrijf, met daarbij de voordelen van flexibiliteit, uitdaging, afwisseling en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en jouw ambities te volgen.