Projectmatig werken

als Medior Engineer

Toen Erik solliciteerde bij TT-Engineering wist hij niet wat er nog meer te koop was op de arbeidsmarkt. Naast 11 jaar bij een productiebedrijf en een korte periode bij een aan bouwkunde gerelateerde organisatie, had hij geen andere werkervaring. Een goed beeld van wat projectmatig werken bij een werktuigbouwkundig ingenieursbureau inhield, had hij dus al helemaal niet. Toch was Erik op zoek naar ‘iets anders’. Wat dat was, bleek gaandeweg een ontdekking die hem nog steeds enthousiast maakt!

Van werktuigbouwkunde naar bouwkunde… en weer terug?

Na een vooropleiding LTS en MTS, is Erik aan zijn HTS begonnen bij Hogeschool Windesheim in Zwolle. Na opgeleid te zijn in werktuigbouwkunde, had zijn eerste werkplek bij Hutten Metaal, een trappen- en hekwerkbedrijf, meer te maken met bouwkunde. “Ik kwam van school en had geen ervaring. Ik zit niet zo in elkaar dat ik een jaar thuis wil zitten om werk te zoeken. Op deze manier had ik in ieder geval een klein springplankje.” Bij Hutten Metaal werkte Erik op de afdeling calculatie. Aan de hand van bestektekeningen calculeerde hij de kosten van een trap. “Ik zat altijd aan mijn bureautje en had de vloer om mij heen bezaait liggen met tekeningen. Ik dacht op gegeven moment: ‘Als ik dit moet doen tot mijn 65ste, dan word ik er helemaal tureluur van.’”

11 jaar werkervaring als engineer in een productieomgeving

Op zoek naar iets anders, reageerde Erik op een vacature bij Precisie Metaal in Dedemsvaart. “Het was mooi kort in de buurt, met een reisafstand van slechts 10 kilometer. Ik ben aangenomen in 2005 en daar heb ik 11 jaar gewerkt.” De core business van Precisie Metaal was het maken van lineaire geleidingssystemen voor de fijnmechanische industrie. Zij leverden aan bijvoorbeeld ASML, VDL en klanten in de chipindustrie. “In de tijd dat ik er heb gewerkt, hadden ze een standaardproduct. Klanten vroegen steeds meer naar een compleet systeem, wat ze in hun eigen frame konden inbouwen. In de kern bleef het wel een productiebedrijf. Ze kochten dus ruwe materialen in, die vervolgens werden bewerkt. Denk hierbij aan frezen, slijpen en harden. De montage deden ze ook in eigen huis.”

Op de engineeringsafdeling werkte Erik aan aanvragen die de verkoopafdeling had verkocht aan klanten. Op basis van de aanvraag, specificaties en een simplistische schets, engineerde hij een machine. “Achteraf vond ik het jammer dat ik niet direct contact had met de klant, maar dat het altijd via verkoop moest. Soms zag de verkoopafdeling niet goed wat mogelijk was en wat niet, vanuit mechanisch perspectief. Als je iemand van engineering meeneemt in het voortraject, dan kun je problemen tackelen in de offertefase. Ik vond het steeds belangrijker worden om zelf met de klant aan tafel te zitten. Toen dacht ik: ‘Ga ik dit nog wel blijven doen?’”

In 2015 vond Erik het tijd om zijn cv maar eens te updaten en op de vacaturebank te plaatsen. “Na 11 jaar niet naar mijn cv gekeken te hebben, kon ik er maar twee werkervaringsplekken op vermelden. Toen ben ik benaderd door verschillende detacheringsbureaus. Emile belde mij toen een keer op: ‘Kom maar eens een keer een kop koffie drinken bij mij in Enschede.’”

Van productieomgeving naar projectmatige engineering op locatie

“Ik wilde ook gewoon een keer wat anders. Na 11 jaar, tja… Ik had geen beeld van wat ik wel wou, want ik had nog maar twee werkgevers gehad. Ik wist wel dat ik in de machinebouw wilde werken, maar er is natuurlijk veel meer in de werktuigbouw dan wat ik gezien had. Her en der zag ik weleens wat en sprak ik wel wat personen, maar je kijkt niet echt in de keuken hè. Dat was wat mij aanspraak aan projectmatig werken en gedetacheerd worden. Dus ik naar Enschede toe en met Emile gebabbeld. Hij belde mij op en zei: ‘Kom nog maar een keer, want volgens mij is de match er wel’. Ik ben in juni 2016 begonnen bij TT-Engineering en na 5 jaar bevalt het nog steeds hartstikke goed.”

Een goed beeld van detachering?

Ik had niet echt een beeld van wat detachering inhield. Ik dacht eigenlijk dat het een soort uitzendbureau was, alleen dan voor hoger opgeleid personeel. Emile heeft toen uitgelegd dat ik projectmatig op locatie van de opdrachtgever zou werken óf vanuit het interne projectenbureau van TT-Engineering.” Sommige engineers geven voorkeur aan het werken bij het interne bureau, maar Erik niet: “Emile vond het een goed idee om mij bij het interne projectenbureau te laten beginnen, maar dat wilde ik niet. Ik wilde, wat ik construeer, ook gemaakt zien worden. Ik kwam natuurlijk uit een productiebedrijf.”

Na 5 jaar, is de voornaamste reden waarom Erik graag op locatie bij opdrachtgevers werkt, dat hij veel ervaring en kennis opdoet. Op dit moment werkt hij aan een project, waarbij hij leert om te engineeren met kunststof, met de daarbij komende uitzetting en krimp. “Dat is nieuw voor mij. Sommige engineers waar ik nu mee samenwerk, hebben daar al wat ervaring mee. Daar heb ik dan weer profijt van. Het is kennis die ik dan weer meeneem naar andere projecten.”

TT-Engineering-Projectmatig-werken-als-Medior-Engineer       TT-Engineering-Projectmatig-werken-als-Medior-Engineer

TT-Engineering-Projectmatig-werken-als-Medior-Engineer       TT-Engineering-Projectmatig-werken-als-Medior-Engineer

Eriks’ beeld van detachering
na 5 jaar ervaring

In de afgelopen 5 jaar heeft Erik gewerkt aan projecten voor de algemene machinebouw, de food machinery en aan machines voor de medische sector. “Tot dusver vind ik het zeer uitdagend! Overal kijk je in de keuken en er is altijd weer een andere werkwijze of andere PDM-systemen. Hierdoor doe je zeer veel ervaring op met verschillende tekenpakketten en je doet heel veel mensenkennis op.” Natuurlijk vraagt projectmatig werken ook wel wat van je. Vaak wordt engineeringcapaciteit ingeleend als de nood hoog is bij opdrachtgevers. Dat betekent dat je snel ingewerkt moet raken, dat je snel een goede indruk moeten geven en dat werktijden, -locaties en -wijzen veranderen bij elk nieuw project. “Maar dat zijn praktische zaken. De voordelen wegen daar ruimschoots tegenop”, concludeert Erik.

Elke engineer heeft eigen interessegebieden en talenten. Erik werkt het liefst vanuit een globaal concept aan iets nieuws. “Sommigen zijn goed in de conceptfase. Ik ben iemand die dat goed kan uitwerken tot iets functioneels. Op dit moment zit ik bij een opdrachtgever die meer in de hoek van de fijnmechanische industrie zit. Dat ligt mij meer en daar kan ik echt mijn ei in kwijt. Ik werk liever op 10 vierkante millimeter dan op 10 vierkante meter. Dat weten de accountmanagers bij TT-Engineering ook en daar proberen ze rekening mee te houden. De juiste man op het juiste project. Dat is soms wel een puzzelstukje, maar dat doen ze goed.” Regelmatig contact vindt Erik belangrijk: “Altijd als ik aan een nieuw project begin, dan word ik de eerste week nog gebeld, met de vraag hoe ik het vind op het project. Of het goed gaat, of er zaken zijn waar ik tegenaanloop. Dat is wel fijn.”

Een les uit de productieomgeving: Maakbaarheid boven alles

Ook kennis die Erik al vóór zijn tijd bij TT-Engineering opdeed, zet hij vandaag de dag nog steeds in. “Als je iets construeert moet het ook maakbaar zijn. Soms zie ik tekeningen of CAD-modellen, waarbij een gat ergens geconstrueerd is, welke vervolgens niet bereikt kan worden met een boor- of freesmachine. Omdat ik uit een productieomgeving kom, weet ik hoe iets gemaakt kan worden en hoe niet. Dan loop ik naar de tekenaar en stel ik vriendelijk mijn kritische vraag: ‘Hoe denk je dat dit gemaakt moet worden?’ Vooral bij jongere engineers helpt dat.” Uiteraard komt daar dan ook een tip bij: “‘Als je het zo doet, dan is het makkelijker maakbaar en daardoor ook voordeliger in kosten.’ De tekeningen die ik oplever, komen weinig terug, omdat ik ze al construeer en teken op maakbaarheid. Ik heb nog steeds profijt van de ervaring die ik in een productieomgeving heb opgedaan.”

Wat houdt het werken
bij TT-Engineering leuk?

“De variatie in projecten vind ik het leukste. Je doet heel veel kennis op.” Het eerste project waar Erik aan gewerkt heeft bij TT-Engineering was voor een opdrachtgever die kunststofprofielen produceert voor de kassenbouw, maar ook prijskaartrails voor in de supermarkt. Daar ontwikkelde hij gereedschap voor de productie van de profielen. Daarnaast heeft hij ook troubleshooting gedaan, tooling geconstrueerd voor de chipindustrie, verpakkings- en weegmachines ontwikkeld en optimalisaties in het productieproces onderzocht bij bestaande machines voor de productie van zonnecellen. “Ik kom uit een productieomgeving en dat blijf ik wel heel tof vinden om te zien. Ik ben met Emile weleens naar één van onze opdrachtgevers geweest die een matrijzenbouwer is. Je komt dan zo’n hal binnen waar freesbanken staan… dat vind ik dan wel gaaf om te zien, ja. Echt de geur van de verspaning mis ik af en toe nog weleens.”

“De grootste voordelen van het projectmatig werken bij TT-Engineering vind ik de afwisseling, het opdoen van veel kennis en het directe contact met onze opdrachtgevers en hun klanten. Elke dag werk je weer aan een uitdagend project. Je houdt een frisse blik en brengt daardoor nieuwe kennis in bij opdrachtgevers, die ze zelf niet hebben. Of er ook gebruik van gemaakt wordt, is elke keer weer anders. Je geeft wat je kunt geven en als het dan ook daadwerkelijk in de machine komt te zitten, is dat heel tof. Zo haal je het meeste uit de projecten.”

TT-Engineering-Projectmatig-werken-als-Medior-Engineer