Gegarandeerde groei?

Stap in een Engineering Traineeship!

Als bijna of nét afgestudeerde engineer liggen de mogelijkheden voor het oprapen. Waarom zou jij aan het begin van jouw loopbaan eigenlijk kiezen voor het volgen van een Engineering Traineeship? En wat maakt
TT-Engineering voor jou aantrekkelijk om bij aan de slag te gaan?

Download de flyer Kom in contact

Stel je eens voor… Al voordat je klaar bent met jouw opleiding, kom je in aanraking met verschillende bedrijven en de mogelijkheden die zij jou bieden. Misschien ben je zelfs al wel benaderd of merkte je de reusachtige keuzemogelijkheden op bij het zoeken naar een geschikte stage- en/of afstudeerplek. Als bijna of nét afgestudeerde engineer liggen de mogelijkheden namelijk voor het oprapen. Waarom zou jij, die aan het begin van jouw loopbaan staat, eigenlijk kiezen voor het volgen van een Engineering Traineeship? Heb je niet al genoeg geleerd? Is ‘gewoon werken’ niet juist wel even fijn? En mocht je daar al over uit zijn: wat maakt
TT-Engineering dan voor jou een aantrekkelijke werkgever om bij aan de slag te gaan? Wij praten je graag even bij.

Waarom zo’n Engineering Traineeship?

Voordat we je meer vertellen over wie wij zijn en hoe ons traineeship eruit ziet, doen we graag eerst nog een stap terug. Want, ervan uitgaand dat jij (bijna) junior engineer bent, – waarom is een traineeship voor jou überhaupt interessant?
Wij vroegen het aan Wouter Nijhuis, die zich vrijwel dagelijks bezighoudt met het speerpunt ontwikkeling binnen TT-Engineering. Zo is hij ook van dichtbij betrokken geweest bij de ontwikkeling en professionalisering van het Engineering Traineeship van TT-Engineering, dat sinds 2019 bestaat. Ook is Wouter vaak ‘het gezicht van TT-Engineering’ tijdens de eerste contactmomenten.

Wouter: “Vrijwel alle relevante werkgevers op de markt bieden een traineeship, daarin zit ook niet het onderscheid. Wat ik wel zie, is dat binnen TT-Engineering op een heel gedegen manier een professioneel programma is opgesteld. In een gekaderde periode van twee jaar is voor jou, als junior engineer, direct helder wat je binnen die periode kunt verwachten. Je trekt gedurende het hele traject op met medetrainees, maakt het programma samen door en bent heel bewust bezig met het afwisselend ontwikkelen van zowel hard als soft skills.

De manier waarop je als werkgever inkleuring geeft aan beide facetten binnen zo’n ontwikkelprogramma, dat maakt wel écht het verschil. Al moet ik ook zeggen dat het begint met ‘de klik’, waardoor een engineer voor TT-Engineering als toekomstig werkgever kiest en niet voor een ander. Dat begint al op de website trouwens en wordt vervolgd tijdens de kennismaking met de mensen van TT-Engineering”.

Wie is TT-Engineering?

TT-Engineering is een projectgericht ingenieursbureau op het gebied van mechanical engineering, met drie vestigingen in Nederland. Ons team van engineers ondersteunt technische organisaties op projectmatige basis. Dat doen wij al meer dan 30 jaar, wat ons een ervaren en interessante partij maakt. Wij bieden ondersteuning door inzet van onze engineers, zowel vanuit onze kantoren in Zwolle, Enschede en Nieuwkuijk als op locatie.

Onze kennis van mechanical engineering, autotechniek en complexe rekenformules passen wij graag toe in diverse branches. Onze engineers leren juist ook veel van het branche overstijgend toepassen van die kennis en kunde. Dat maakt het projectmatig werken ook zo leuk: afwisseling, doorgroeimogelijkheden en uitdaging in één.

De ontwikkeling van engineer en opdrachtgever staat voor ons centraal. Met dat wij steeds opnieuw constructieve uitdagingen aangaan, zijn wij voor engineer én opdrachtgever een kundige en betrokken engineeringspartner.

De T-Shaped Engineer

Bij TT-Engineering investeren wij in de ontwikkeling van T-Shaped Engineers. De verticale streep van de T is de technische diepgang en staat daarmee voor het inhoudelijk verhaal: hoeveel kennis neem jij daadwerkelijk mee als je aan een opdracht begint? De horizontale streep van de T staat voor ontwikkeling in de breedte. Je hebt bijvoorbeeld een leuk idee, maar kun je dit ook overbrengen bij je opdrachtgever aan tafel? Communiceer je op zo’n manier dat je een probleem kunt achterhalen om dit goed te vertalen naar de tekenkamer? Wouter: “Eigenlijk is dat niets anders dan dat je bekwaam genoeg bent of in staat bent om je leidinggevende te overtuigen van de waarde van de oplossing die jij bedacht hebt. Hoe kun je het beste iemand benaderen om gedaan te krijgen wat nodig is om het project succesvol af te ronden?”

Over het Traineeship
bij TT-Engineering

Om met de deur in huis te vallen. TT-Engineering is niet de enige potentiële werkgever die een traineeship aanbiedt. Wat onderscheidt ons dan van anderen en wat kunnen wij jou bieden?

Ons traineeship is opgebouwd uit 4 verschillende bouwstenen: TT-Kennis, Professional Skills, Soft Skills en Traineeopdracht.

Iedere groep van trainees wordt gekoppeld aan een ervaren senior engineer die als mentor periodiek met hen overlegt en functioneert als vraagbaak. Zie dit als inhoudelijke coaching in groepsverband. Dit noemen wij de bouwsteen TT-Kennis. Zo’n mentor weet van de hoed en de rand. Wat wordt van jullie gevraagd en waarom doe je dat op die manier? Waar loop je vervolgens tegen aan? Heb je wel eens gekeken naar dit of gedacht aan dat… enzovoorts. Zie dit als een kritische vraagsteller die de kwaliteit helpt te verbeteren en jouw traineegroep verder helpt.

Daarnaast zijn er de bouwstenen Professional Skills en Soft Skills.

Wouter: ”Niet de toerusting op het gebied van vakinhoudelijke skills, maar juist de soft skills zijn de rode draad in ons traineeship mechanical engineering. De ervaring leert ons dat deze bij een bèta-professional vaak wat minder van toepassing of aanwezig zijn in de basis. Juist door het bieden van die persoonlijke verdieping groeien de engineers. Dat komt tot uiting bij het uitoefenen van hun vak, ook als ze bij een opdrachtgever aan tafel zitten”. Diverse soft skills worden behandeld aan de hand van de theorie ‘7 habits of succesfull people’ van Steven Covey, waarbij wordt ingegaan op zaken als sociale en communicatieve vaardigheden en positie of rol in het team en hoe je dit op een positieve manier kunt inzetten.

Thomas:
"Als starter zijn we allemaal op zoek naar antwoorden. Hoewel je een compleet andere achtergrond hebt, ga je toch dezelfde zoektocht aan.
Het geeft vertrouwen om te zien dat iedereen zijn eigen inbreng heeft, ondanks de korte ervaring.
Door dat met elkaar te delen, leer je van elkaars ervaring."
Lees hier waarom Thomas koos voor ons engineering traineeship

Onder hard skills valt het opleidingsbudget wat voor iedere medewerker bij TT-Engineering beschikbaar wordt gesteld. Dit wordt naar eigen wens ingevuld, door het kiezen van een relevante cursus, opleiding of event waar de engineer zich verder in wil verdiepen. Dit is vrij in te vullen en gebeurt in overleg, zodat je goed begeleid kunt worden in jouw professionele ontwikkeling én zodat eventueel andere engineers met dezelfde interesse kunnen aanhaken. Maatwerk dus en iets wat op lange(re) termijn écht van toegevoegde waarde blijkt.

Tot slot werkt iedere trainee elke 8 maanden aan een gezamenlijke inhoudelijke traineeopdracht met de medetrainees, de vierde en laatste bouwsteen van het programma. Juist in die opdrachten zien wij in een periode van twee jaar een kruisbestuiving van kennis, ervaring en inzicht vanuit verschillende werkomgevingen. Na afloop van iedere opdracht koppelt de groep de uitkomsten terug in een verslag, door bijvoorbeeld een advies uit te brengen of een (her)ontwerp te maken. Tijdens de opdrachten leer je tegelijk meer over planning, rolverdeling, analyse en onderzoek, los van de inhoudelijke thematiek. Win-win dus.

Voorbeelden van projecten

Zoals gezegd werk je als trainee aan drie verschillende opdrachten tijdens jouw traineeship. Wij laten je graag wat voorbeelden zien van zulke gerealiseerde projecten. Want daar zijn we best trots op!

1. Project Ambition

Het toepassen van Additive Manufacturing vraagt om een geheel andere denkwijze. Keuzevrijheid en uitdagingen gaan daarin hand ik hand. Voor het Ambition Project hebben onze trainees een demonstrator ontwikkeld, waar veel kenmerkende Additive Manufacturing ontwerp-uitdagingen in zaten. De techniek hebben zij daarmee direct in de praktijk kunnen toepassen en ervaren. Onze trainees Matthijs, Wout en Jaap hebben dit project voor het Fraunhofer Project Center gerealiseerd in samenwerking met MechDes Engineering, Tembo Group en TRICAS.

2. Cylinder Locking Systeem – Vremac Cylinders

Deze opdracht is door Thomas, Ramón, Paul en Rutger voor Vremac te Apeldoorn uitgevoerd. Zij waren op zoek naar een systeem voor hun hydraulische cilinders die de in- en uitgaande beweging van de cilinder ‘op slot zet’. Met zo’n ‘locking-systeem’ kan de cilinder vastgezet worden in één positie. Hierbij zijn een aantal eisen gesteld aan het te ontwikkelen systeem rondom de cilinders, onder andere: waar het systeem werkzaam op zou moeten zijn, welke krachten het aan zou moeten kunnen en overige wensen over de werking.

3. Herontwerp EDU (Electric Drive Unit) – Power Packer

Een EDU is een elektro-hydraulische actuator die een hoge vermogensdichtheid levert in een compact ontwerp. Het ontwerp elimineert de noodzaak van hydraulische buizen en vereist enkel een elektrische stroomverbinding om te functioneren. Het grote voordeel van een EDU is dat het een krachtige aandrijfunit is met een kracht tot 120kN, geschikt voor toepassingen waarbij ruimte beperkt is. Wout, Mathijs en Jaap hebben aan dit project gewerkt voor Power Packer.

Kom ik in aanmerking voor het volgen van een traineeship?

Het traineeship is gericht op starters met minimale of geen ervaring in het bedrijfsleven. Uiteraard ben je in bezit van de juiste vooropleiding, namelijk een HBO (of WO) opleiding richting werktuigbouwkunde, mechanical engineering, automotive, mechanica of luchtvaarttechniek. Het volgen van een traineeship is vrijwillig en niet verplicht. De enige voorwaarde die wordt gesteld, is dat je er als deelnemer de meerwaarde van inziet en er zelf bewust voor kiest mee te doen.

Wouter: “Potentiële trainees denken vaak ‘daar word ik beter van’. Bij anderen zie ik duidelijke ambities, bijvoorbeeld de wens tot een leidinggevende positie over een X aantal jaren. Het traineeship biedt een duidelijk pad om jezelf te bekwamen en de nodige skills te ontwikkelen. De leercurve is steil, maar je wordt goed begeleid. Sommigen zien het echter helemaal niet zitten, zijn wel ‘even uitgeleerd’ of vinden het (te) spannend om buiten hun comfortzone te stappen. En dan heb je nog de engineer die zich liever ontwikkelt tot een specialist, die ideeën liever uitwerkt in een rustige hoek van het kantoor. Ook die zijn zeker nodig! Het één is niet beter of slechter dan het ander. Een minder sociaalvaardige specialist heeft zijn eigen waarde in de brede samenstelling van een engineeringsteam”.

Tijdens een verkennend gesprek bespreken we jouw motivatie en wensen, zodat voor allebei duidelijk is of het traineeship een mooie start is van jouw carrière!

Jouw ontwikkeling centraal

Maatwerk in ontwikkeling van jouw hard en soft skills, gebaseerd op jouw eigen wensen. TT-Engineering staat daar garant voor en biedt meer dan genoeg uitdaging en mogelijkheden. Wij zijn ontwikkelaars: wij ontwerpen niet alleen machines, maar bouwen ook aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van onze engineers. Dat vinden we belangrijk voor alle mensen in onze organisatie.

Een steile leercurve

Binnen een periode van 2 jaar, oftewel 24 maanden, werk je per 8 maanden aan 3 verschillende projecten in teamverband. Uitwisseling van kennis met uiteenlopende vraagstellingen, onder begeleiding van een ervaren senior engineer: dat versnelt jouw groei!

De engineer achter de machine

Wij zijn betrokken en hebben oog voor jou. Ons werk is mensenwerk en om dit goed te kunnen doen houden we onze ogen en oren open voor wat jij nodig hebt om goed tot jouw recht te komen.

Een veilig thuishonk

Doordat alle engineers worden ingezet op projectbasis, zie je diverse sectoren en opdrachtgevers waar werktuigbouwkunde wordt toegepast. Tegelijk blijf je in contact met het team van TT-collega’s, zijn er geregeld contactmomenten en kun je altijd terugvallen op je eigen team. Je werkt vanuit een thuisbasis. Dat geeft rust.

Maatwerk

Alle opties zijn voor ons bespreekbaar voor jou als werknemer. Hoe wil jij jouw functie invulling geven: liever in teamverband of in je eigen tempo? Voor elk wat wils!

Een overzichtelijk traject

In een vastgelegde periode van twee jaar weet je waar je aan toe bent, stellen we onze doelen en weet je wat je kunt verwachten. Lekker duidelijk dus.

Klein én fijn

Wij zijn een relatief kleine of middelgrote onderneming. Iedereen kent elkaar in het team. Daarnaast is het een informele en platte organisatie. We regelen onze zaken snel en hebben oog voor elkaar.

Leuke werkgever

Last but surely not least: we zijn een frisse club met betrokken mensen die houden van hun vak. Wij werken hard, maar houden tegelijk van ontspanning. Geregeld ontmoeten we elkaar om over een inhoudelijk vraagstuk na te denken of worden er leuke activiteiten georganiseerd. Ook bieden wij prima secundaire arbeidsvoorwaarden; een uitstekende basis dus voor jou als starter!

Kritische noot

“Van sommige trainees heb ik wel eens teruggekregen dat ze het lastig vinden om hun beschikbaarheid voor traineeshipmomenten ingepland te krijgen, in combinatie met een lopend project. Er wordt vooraf met de opdrachtgever dan wel gecommuniceerd dat je 10% minder beschikbaar bent, maar dan is het alsnog aan jezelf om dit in te plannen. Dat geeft soms wrijving. Tegelijk kun je het zien als een mooi leermoment om te plannen, (tijdig) te overleggen, prioriteiten te stellen en grenzen te bewaken. Ook bij een werkgever die een opdracht heeft die onder druk staat. Gun het jezelf!”, geeft Wouter aan.

Het leuke aan werken op projectbasis is dat je bij heel veel verschillende opdrachtgevers in uiteenlopende sectoren kan worden ingezet. Tegelijk kan het als nadeel worden ervaren dat TT-Engineering zelf geen product en dus ook geen productiehal heeft. Veel engineers werken ‘zo dicht mogelijk op de techniek’: daar waar het gebeurt. Wouter: “Wanneer je bijvoorbeeld vanuit onze interne tekenkamer wordt ingezet, loop je niet zomaar even naar de door jou ontworpen machine, om te kijken of het allemaal wel klopt en goed gaat tijdens het assembleren. Het werk dat we voornamelijk doen, gebeurt ook achter de schermen. Dat moet je je als engineer wel realiseren. Al zitten er momenteel meer engineers dicht bij het vuur, doordat ze op locatie van opdrachtgevers worden ingezet: we blijven afhankelijk van de vraag van onze opdrachtgevers. Uiteraard doen wij wel ons best om ieders voorkeuren zoveel mogelijk te realiseren en houden wij oog voor jouw ontwikkelwensen”.

Benieuwd geworden naar ons Traineeship?
En, hebben we een klik? Wij gaan graag met jou in gesprek.
Kom in contact