Vacature werktuigbouwkunde hbo

Welke carrièremogelijkheden biedt TT-Engineering jou na het behalen van jouw hbo-diploma Werktuigbouwkunde? Wat is het verschil tussen een mbo, hbo en wo-geschoolde Mechanical Engineer en hoe vertaalt dit zich in de diverse functies?

Wat kun je met de hbo studie Werktuigbouwkunde op zak? Wat houdt werken in de werktuigbouw in? Welke functies zijn er in dit vakgebied? Wat is het verschil tussen een mbo, hbo en wo-geschoolde Mechanical Engineer en welke carrièremogelijkheden biedt TT-Engineering jou als werktuigbouwkundige? Het antwoord op deze én nog meer vragen zetten wij voor jou op een rij.

Wat is werktuigbouwkunde?

Tijdens de studie Werktuigbouwkunde leer jij alles over het ontwerpen, doorrekenen, produceren of technisch verbeteren van een constructie, installatie of machine. Afhankelijk van waar je als Engineer aan de slag gaat, houdt jij je voornamelijk bezig met het oplossen van de technische vraagstukken die spelen voor jouw werkgever. Een baan als werktuigbouwkundig ingenieur staat garant voor veel afwisseling. Immers, jouw creatief denkvermogen en parate kennis worden iedere keer weer volop aangesproken.

Werktuigbouwkunde, bouwkunde, industrieel product design...

Er zijn enkele studierichtingen die overeenkomsten vertonen met de studie Werktuigbouwkunde. Zo is er bijvoorbeeld Bouwkunde. Het verschil met die studie is dat Bouwkunde zich meer toespitst op oplossingen op het gebied van bewoning, zowel voor huisvesting als (bedrijfs-)gebouwen. Tussen Werktuigbouwkunde en de opleiding Industrieel Product Design/ Industrieel Ontwerpen zijn er meer overeenkomsten. Beide studies richten zich in de beginfase op het leren analyseren en ontwerpen van producten. Bij Industrieel Product Design is daarnaast de omgeving en het menselijk aspect ook van belang. Denk dan aan zaken als gebruiksgemak en de behoeften van de eindgebruiker. Dat geldt in mindere mate voor Werktuigbouwkunde, waar de nadruk meer ligt op de technische component.

Welke hbo-functies zijn er in de werktuigbouwkunde?

Met de studie hbo Werktuigbouwkunde op zak heb jij de banen voor het uitkiezen. Wat zijn de mogelijkheden en welke verschillen zijn er tussen al die verschillende functies? Globaal kunnen we stellen dat je als startend Engineer in de basis begint. Denk dan aan een functie als (CAD/Industrieel/3D/Technisch) Tekenaar of Junior Engineer. Afhankelijk van jouw werkervaring, ontwikkelwensen en parate kennis zijn er volop mogelijkheden om door te groeien in diverse rollen.

De rol van Mechanical Engineer is na de startfase vaak een logische vervolgstap. Afhankelijk van jouw ontwikkelde vaardigheden, werkervaring en opgedane product-/materiaalkennis zijn er diverse mogelijkheden om aan de slag te gaan als Mechanical Engineer. Daarnaast hanteert iedere werkgever weer andere functienamen voor soms vrijwel dezelfde functies. Zo voer je als Mechanical Engineer vaak dezelfde werkzaamheden uit als een Project Engineer, Hardware Engineer of Werktuigbouwkundig Ingenieur. In al deze functies ben jij voornamelijk bezig met het zelfstandig uitwerken van concepten en denk jij mee in de conceptfase van projecten. Heb je veel ervaring opgedaan en ben je in staat om een project van conceptfase tot productiegereed tekenpakket zelf te (bege-)leiden? Dan wordt jouw functie bekroond met de titel Constructeur, Senior Engineer, Lead Engineer of Projectleider Engineering.

Helder is dat jij jouw eigen ontwikkelwensen en persoonlijke kwaliteiten scherp hebt. Waar wil je zelf naartoe groeien en wat past jou? Werk je liever solistisch of juist in teamverband en wordt je liever een generalist of heb je de ambitie om je op een bepaald specialisme te richten, zoals R&D, Process-, Quality-, Robotics- of Sales Engineering? Bij een ingenieursbureau krijg je zowel de kans om je in de breedte te ontwikkelen als je kennis te verdiepen. Als Project Engineer werk je aan verschillende opdrachten voor diverse opdrachtgevers. Bij TT-Engineering wordt het inzetten én versterken van jouw vakkennis daarbij voorop gesteld.

Werken op de tekenkamer

Op de tekenkamer komen al deze verschillende functies samen. Hier leer jij om jouw opgedane materiaal-, productkennis en beheersing van methodisch ontwerpen verder toe te passen. Het werken aan diverse projecten, voor diverse opdrachtgevers, in diverse branches biedt jou als engineer diversiteit, uitdaging en veel ruimte om te leren en te groeien. Elke branche, elke opdrachtgever en elk project brengen andere uitdagingen op je pad. Je begrijpt; zo doe je veel vakkennis en werkervaring op! Bij de tekenkamers van TT-Engineering staan meerdere vacature werktuigbouwkunde hbo open.

Aan de slag op de tekenkamer?
Nieuwsgierig naar onze openstaande functies?
Neem eens een kijkje op onze vacaturepagina. Zo krijg je een indruk van de technische vacatures die wij bieden.
Bekijk al onze vacatures!

MBO, WO of HBO werktuigbouwkunde opleiding?

De opleiding werktuigbouwkunde wordt aangeboden op MBO, WO en HBO-niveau. Het verschil in de diverse niveaus vertaalt zich vaak naar de verhouding theorie versus praktijk, los van de manier van toetsing en vereiste hoeveelheid parate kennis. De MBO-opleiding is vaak praktijkgerichter qua insteek, waar bij de HBO-opleiding Werktuigbouwkunde juist meer wordt ingezet op de ontwikkeling van jouw analytische vaardigheden. Een veelgehoord verschil tussen HBO en WO is de meer theoretisch gerichte insteek van opdrachten, zonder dat je stageloopt en in aanraking komt met organisaties. Ook werk je op het HBO vaak meer in groepsverband en is de begeleiding vaak persoonlijker van insteek.

Al deze elementen vertalen zich in de verschillende functies, met bijbehorende andere competenties en verantwoordelijkheden. Zo hebben MBO-geschoolde engineers voldoende kennis en vaardigheden om als Tekenaar aan de slag te gaan. Om ook ervaring op te kunnen doen in het uitdenken van concepten is die analytische insteek van het HBO nodig. WO-geschoolde engineers blijken vaak sterker in het doorvoeren van complexe berekeningen. Bij TT-Engineering bieden wij functies op alle niveaus, al sluiten de meeste projecten waar onze engineers aan werken het beste aan bij de vacature werktuigbouwkunde hbo.

Voor vrijwel alle functies geldt dat er volop baankansen zijn, al zijn er enkele specialistische varianten waarvoor dat in mindere mate geldt. Denk dan concreet aan een functie als Robotics of Robotimation Engineer, waarbij je ook het ‘geluk’ moet hebben op het juiste moment op de passende uitdaging te stuiten.

Traineeship Mechanical Engineering:
Wat is dat?

Naast de beschikbare technische vacatures biedt TT-Engineering ook de mogelijkheid om stage te lopen en/of deel te nemen aan het Traineeship Mechanical Engineering. Het traineeship duurt circa 2 jaar en is gericht op starters met minimale of geen ervaring in het bedrijfsleven. Enige vereiste is dat je in het bezit bent van de juiste vooropleiding, namelijk een HBO (of WO) opleiding richting werktuigbouwkunde, mechanical engineering, automotive, mechanica of luchtvaarttechniek.

Wanneer je aan het traineeship deelneemt, worden er diverse cursussen en trainingen aangeboden om hard- en soft skills te leren. Ook werk je met een aantal collega’s aan gevarieerde opdrachten en projecten, bij diverse opdrachtgevers en in verschillende branches. Zo wordt actief ingezet op het opdoen van maximale relevante bagage en werkervaring in twee jaar tijd; dit versnelt jouw leercurve als Engineer aanzienlijk!

Lees hier waarom Thomas voor ons Traineeship koos!

Vacatures werktuigbouwkunde

Bij TT-Engineering bieden wij verschillende functies, voor alle niveaus. Wanneer je met ons in gesprek gaat, stemmen wij met het oog op jouw opleidingsniveau, werkervaring, kennis, passie en wensen af welke functie het beste bij jouw ontwikkeling past.

Wij hebben diverse vacature werktuigbouwkunde hbo beschikbaar, waarin jij werkt aan uitdagende projecten in de aerospace, automotive, machinebouw, energietechniek en scheepsbouw. Benieuwd wat je kunt verwachten als je een baan aangeboden wordt in de Werktuigbouwkunde?
Lees er hier meer over.

Alle vacatures
Regio Zwolle
Vacature
Engineering Traineeship
Aerospace, Automotive, Machinebouw, Food Machinery en Scheepsbouw
Regio Enschede
Vacature
Tekenaar
Aerospace, Automotive, Machinebouw, Food Machinery, Energietechniek en Scheepsbouw
Enschede
Vacature
Constructeur
Machinebouw
Regio Zwolle
Vacature
Project Engineer
Machinebouw
Zwolle
Vacature
Lead Engineer
Machinebouw
Regio Enschede
Vacature
R&D Engineer
Energietechniek

TT-Engineering
Maakt ontwikkeling mogelijk!

In een markt waarin technologische ontwikkelingen elkaar in hoog tempo opvolgen, is er voortdurend behoefte aan technisch hoogopgeleide engineers. TT-Engineering is een projectgericht ingenieursbureau met vestigingen in Zwolle, Enschede en ‘s-Hertogenbosch. Met ons team vervullen wij een tijdelijke behoefte aan expertise en capaciteit van R&D en engineeringsafdelingen bij onze opdrachtgevers. Als Engineer werk je mee aan uiteenlopende projecten in diverse branches, vanuit één van onze tekenkamers, bij onze opdrachtgevers op locatie of in een hybride vorm. Hierdoor leer je in korte tijd veel, doe je veel ervaring en indrukken op van de verschillende branches en is jouw werk gevarieerd, terwijl je werkt vanuit een stabiele thuisbasis.

Met kernwaarden als flexibiliteit, openheid en betrokkenheid maakt TT-Engineering ruimte voor de wensen en verwachtingen van iedere engineer. Ongeacht op welke functie je instroomt. Wij vinden het belangrijk dat technisch talent op het juiste moment, op de juiste plek wordt ingezet. Met de inzet van ons team van engineers op allerlei niveaus en in verschillende functies, maken wij samen met onze opdrachtgevers ontwikkeling mogelijk in de technische sector!

Benieuwd naar jouw mogelijkheden bij TT-Engineering?
Kom in contact en ontdek het!